De toekomst van werken als vrachtwagenchauffeur

De afgelopen honderd jaar is de wereld steeds globaler geworden. Goederen vanuit de hele wereld, worden ook de hele wereld over vervoerd in hoge snelheden. Er is natuurlijk al duizenden jaren internationale handel maar sinds de opkomst van effectievere transportatie technieken is de wereldwijde handel exponentieel versneld. Het is dan ook logisch dat in de afgelopen zeventig jaar, vrachtwagenchauffeur aan van de meest uitgeoefende beroepen was. Daarom bespreken we in dit artikel hoe het is om te werken als vrachtwagenchauffeur en wat de toekomst van het beroep in zal houden.

Werken als vrachtwagenchauffeur

Wanneer je erover nadenkt om te gaan werken als vrachtwagenchauffeur wil je natuurlijk weten hoe de ervaring met deze baan is. Het eerste waar je aan denkt qua vrachtwagenchauffeur zijn is dat je altijd onderweg bent en hier zit ook zeker waarheid in. Alhoewel er vrachtwagenchauffeurs zijn die alleen in Nederland rijden en dus over het algemeen minder lange afstanden afleggen, zijn de meeste vrachtwagenchauffeurs internationaal actief. Veel vrachtwagenchauffeurs rijden door heel Europa en rijden dus dagenlang of zelfs wekenlang. Je zult dus vaak onderweg zijn en niet thuis zijn. Voor echte avonturiers is dit ideaal maar als je thuis familie hebt dan zul je ze waarschijnlijk minder vaak zien.

Het leuke aan vrachtwagenchauffeur zijn is dus wel dat je heel veel zult zien van Europa. De ene dag zul je in het zonnige Spanje rijden en het volgende moment zie je de besneeuwde toppen van de Alpen naast je op de weg. Daarnaast heb je natuurlijk ook flexibele werkuren en zul je niet van negen tot vijf op kantoor zitten elke dag. Het is dus een ontzettend avontuurlijk beroep met een hoop vrijheid.

Opleiding

Wanneer je vrachtwagenchauffeur wilt worden heb je een opleiding nodig waar je een specifiek rijbewijs haalt. Gelukkig is het tegenwoordig bij veel bedrijven heel goed mogelijk om deze opleiding intern te kunnen doen. Op deze manier word je opleiding door het bedrijf betaald en ga je daarna voor ze aan het werk. Wanneer je gaat werken als chauffeur is het ook belangrijk wat voor vrachtwagen je precies gaat rijden. Als je lange dagen rijdt dan wil je natuurlijk comfortabel zijn. Maar net zoals met personenauto’s rijden sommige vrachtwagens fijner dan anderen. Een goede keuze is een camion occasion.

De toekomst

Sommige chauffeurs maken zich zorgen over de toekomst van het vrachtwagenchauffeur beroep. Er zijn vele bedrijven die momenteel zelfrijdende auto’s aan het ontwikkelen zijn. Natuurlijk betekent dit uiteindelijk ook dat er zelfrijdende vrachtwagens zullen komen. Maar deze techniek staat nog in zijn kinderschoenen en zal waarschijnlijk nog zeker tien of zelf tientallen jaren op zich laten wachten. Vrachtwagenchauffeurs kunnen voorlopig dus gewoon de weg op. 

Geef een reactie