Hoe je je bedrijfje kunt uitbouwen

Ik geloof nog altijd dat het de beste manier is om een eigen bedrijfje te beginnen. In plaats van een grote lening te moeten afnemen bij de bank besloot ik om mijn bedrijfje zo op te bouwen dat ik niet hoefde te lenen. Ik deed dit door met extreem lage kosten te opereren. Hierdoor was de winst in het begin natuurlijk ook lager maar ik kon de winst die ik maakte weer herinvesteren in mijn bedrijfje. Ik begon eigenlijk als freelancer en werkte dat uiteindelijk uit tot een bedrijf. In dit artikel bespreek ik de beste manieren om een eigen bedrijfje te starten en ook waar je tegenaan loopt wanneer je het probeert uit te groeien.

Klein beginnen

Ik produceerde video’s als freelancers voor andere bedrijven, entrepreneurs en zelfs nu en dan een studentenvereniging. Ik begon mijn video-productiebedrijfje dan ook als klein eenmansbedrijfje. De voordelen hiervan is dat je alle beslissingen zelf kunt maken, niet met verschillende visies hoeft te dealen en natuurlijk ook alle winst voor jezelf houdt. Ik kon alle winst herinvesteren in mijn bedrijfje. Ik deed dit bijvoorbeeld door betere apparatuur te kopen, naar evenementen te gaan om te netwerken en ik bouwde mijn eigen website.

Uit je schoenen groeien

Elk klein bedrijfje dat groeit merkt uiteindelijk dat als er meer cliënten binnenkomen het moeilijker wordt om alles zelf te doen. Op een zeker moment kom je om in het werk. Dit is natuurlijk fantastisch maar het kan ook veel stress opleveren. Een van de dingen die je merkt is dat je de controle kwijtraakt. Op dat moment heb je geen andere keuze dan nieuwe mensen aannemen om bepaalde onderdelen van je bedrijf te automatiseren. Dit betekent dat het een fantastische mogelijkheid is om je bedrijf uit te bouwen maar ook dat je een stuk controle zult moeten weggeven. Voor veel entrepreneurs voor wei hun bedrijfje hun kindje is, is dit spannend.

Uitbesteden en automatiseren

Buiten het aannemen van nieuwe mensen is er natuurlijk nog een andere optie. Je kunt zelf freelancers aannemen of dingen automatiseren. Dit is niet altijd ideaal aangezien freelancers soms niet kunnen leveren wat ze beloven. Daarnaast zijn ze ook minder geïnvesteerd in het succes van je bedrijf. Een manier om dit op te lossen is door dingen te automatiseren. Ik heb voor mijn website bijvoorbeeld een chatbot in gebruik genomen die veel gevraagde vragen beantwoordt. Op deze manier krijgen website bezoekers een gepersonaliseerd antwoord en is het voor mij geen extra werk.

Geef een reactie